Főoldal Interjú Rólam Kapcsolat
2023. 01. 30.     Ninaa    ajánló, sorozat     7 komment

Egy újabb szuper sorozattal lepett meg minket a Netflix, ami a Lockwood & Co. címet kapta. Erről az alkotásról írok egy remélhetőleg használható ajánlót, hátha titeket is annyira megfog a Lockwood és Tsa. (ez a magyar címe), mint minket, párommal.

A Lockwood & Co. egy fiatal felnőtteknek szóló természetfeletti fantasy, amely Jonathan Stroud író azonos című regénye ihletett. A sorozat egy felderítő ügynökség, három fiatal munkáját (Lucy Carlyle, Anthony Lockwood és George Cubbins) követi nyomon, amint szellemek ellen harcolnak.

Bővebben: Miről szól a Lockwood & Co.?

A sorozat a mai Londonban játszódik egy kis csavarral: a város egy természetfeletti eseményen ment keresztül, amelyet „a problémának” neveznek. A probléma azt jelenti, hogy éjszaka megjelenik pár szellem, amelyek megtámadják az élőket. Bizonyos tinédzserek azonban egy ideig képesek érzékelni ezeket a “látogatókat” (így hívják a sorozatban a megjelenő szellemeket), azért csak egy ideig, mert ahogy idősödnek, úgy halványulnak a képességeik is. Az emlékek viszont megmaradnak és érzik még, hogy van valami természetfeletti a közelben, de már nem tudnak ellenük tenni. Emiatt a felnőttek vállalatokat hoznak létre és az újoncokat kiképzik. Szóval a legtehetségesebb tinédzser szellemvadászok éjszakánként veszedelmes harcba indulnak, ahol halálos látogatókkal, azaz szellemekkel, kísértetekkel néznek szembe.

A főszereplőnk, Lucy Carlyle (Ruby Stokes) is egy ilyen helyre kerül, hisz szuper különleges képessége van és ő maga is egy csoda. Ez már nem mondaható el édesanyjáról, aki miatt nagyon rossz sorsa van. Amikor Lucy anyja rájön, hogy lánya természetfeletti képességgel rendelkezik, elküldi egy olyan vállalathoz dolgozni, ahol szellemvadászokat alkalmaznak. Ez még nem lenne túl gonosz, de a megkeresett pénzét elveszi és azt is érezteti a lánnyal, hogy semmire sem jó.

Lucy a felderítő kiképzésen nagyon jól végezte dolgát és jól is érezte magát. Azonban, amikor a legjobb barátnője szellemtranszba (kómába) esik és őt okolják a balesetért, megszökik. Londonba utazik, hogy saját maga döntsön sorsáról és munkájáról. Szerencsétlenségére (vagy éppen szerencséjére, mindenki döntse el maga) minden nagyobb “szellemvadász” vállalat elutasítja őt, egyedül egy mindentől független, apró vállalkozás van, aki befogadja. Ez a Lockwood és Tsa., amit két tizenéves fiú vezet: Anthony Lockwood (Cameron Chapman) és George Karim (Ali Hadji-Heshmati).

Innen kezdődik igazán a sorozat.

Hogy tetszett nekem a Lockwood és Tsa.?

Az összesen 8 részes alkotás idén, 2023. január 27-én jött ki és mi egy hétvége alatt ledaráltuk. Gondolhatjátok, hogy mennyire magával vitt ez az alkotás. Egyszerűen nem voltak unalmas pillanatai. Nagyon érdekes történetet sikerült összehoznia az írónak, meg persze a rendezőnek, aki látott benne annyi fantáziát, hogy sorozatként megvalósítsa.

Szerethetőek voltak a karakterek, még ha egy-kettő undokként is viselkedett. Jellemfejlődésük a vége felé kezdett jobban felszínre törni. Ebben a nyolc epizódban, örültünk a párommal, hogy kaptunk egy kis háttértörténetet a főbb szereplőkről. Tehát csepegtetik szépen a három felderítőről az infókat, ki kicsoda, hogyan és miért kerül oda, ahol most van és milyen képességei vannak. A sorozat természetesen Lucy erejére koncentrál a legjobban, hiszen neki van ugye a legkülönlegesebb.

Azt el kell, hogy mondjam, hogy ebben a természetfeletti alkotásban nincs több száz különböző képességgel megáldott fiatal. Körülbelül négy féle erő jelenik meg és ezeket fejlesztik, valakinek jobban megy, valakinek nem. Ezeket a sorozatban fogjátok megismerni, nem szeretnék túl sok spoilert lelőni.

Annak ellenére, hogy szellemekről, kísértetekről és vadászokról van szó, nem egy horror sorozatról beszélünk és egyáltalán nem félelmetes. Izgalmas, természetfeletti, fantasy és van némi mondanivalója is a kapcsolatokról, a hatalomról, a különleges emberek elnyomásáról vagy kizsákmányolásáról. Szóval ez egy olyan sorozat, amit a műfaj kedvelőinek abszolút ajánlok, de azoknak is, akik valami újra és izgalmasra vágynak, mert ez igazából mindenkinek jó kis esti kikapcsolódást tud nyújtani.

Összességében

A sorozat a Szellemirtók filmhez hasonlít a legjobban. Vannak benne vicces jelenetek, néhol drámai egy-egy félelmetesebb rész is beslisszan, ami talán a 12 éven aluliakat megrémisztheti, de a tinédzsereket már egyáltalán nem. A természetfeletti szellemesdiből is szinte folyamatosan kapunk (még szép, hisz erről szól a sorozat), de némi baráti kötelék, civakodás is megjelenik. Ezek nem vesznek el a sorozat értékéből, hisz a komolyabb jeleneteket valamivel kompenzálni kell.

Szóval nekünk nagyon tetszett a sorozat. Nagyon várom már, hogy berendeljék a második évadot, mert szerintem sok mindent ki lehet még belőle hozni. A Lockwood & Co. ráadásul egy könyvsorozat és, ha jól tudom öt kötetet ölel fel, így reméljük jól kaszál belőle majd a Netflix és a további sztorikat is elkészítik sorozatként.

Érdekes az egész, ahogy van, én tuti adnék egy tízes skálán 9 pontot neki.

Kis spoiler a végére: Egy valamit nagyon szerettem volna, hogy a két főszereplő megcsókolja végre egymást. Nagy volt a kémia, aztán ez így elmaradt, így a lovestory nem igazán bontakozik ki, ami szerintem nagyon fura. Ahogy az is, hogy hiányzott nekem, mert egyébként néha már sok szokott lenni belőle egy-egy sorozatban. Most viszont elmaradt, ami akár lehet jó pont is. Nem?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

7 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudi

Legközelebb a spoilereket VASTAGON ÉS PIROSSAL emeld ki, mert véletlenül elolvastam… x) Így jár az aki gyorsan olvass🤪🤣

Nagyon jó kis bejegyzést lett, köszönöm az akánlót☺️ Lehet mi is megnézzük, de először tuti anime lesz, mert most sem nagyon nézzünk sorozatokat😆

Amy

Ez a sorozat könyvként egyébként izgalmasabb, de a sorozatajánlód alapján adok neki majd egy esélyt.

Virág Virgínia

Szuper ajánló lett, köszi 😊 Mindenképp belenézek majd 😊

Vivi

Nem hallottam még erről a sorozatról, de köszönöm az ajánlót! 🥰

Jakó+Judit

Igazán érdekesnek hangzik. Még nem láttam, viszont a szellemirtókat igen, és az tetszett is. Én imádom a spoilereket mindíg elolvasom. 🙂

Eszter

Éppen aktuális, hogy gyűjtsem az ötleteket az elkövetkezendő időre, miket fogok megnézni. Köszike 🙂 A cím is amúgy szimpatikusnak tűnt, illetve, a leírás alapján is tetszik. 🙂 Szerintem fel is kerül a listámra <3

Kitti

Köszi az ajánlót 😊😉 már a listámon is van 😁😄 izgatottan várom a következő ajánlódat is 😊