Főoldal Interjú Rólam Kapcsolat
2023. 01. 20.     Ninaa    ajánló, sorozat     8 komment

Alice Határországban, Wednesday, A megfigyelő, AHS 10. évad és még sorolhatnám. Úgy érzem a december és a január a sorozatok hónapja volt számomra. Szóval készüljetek fel, mert ezeknek a bemutatásával érkezem a következő sorozatajánló posztokban.

Ugye kezdhetem? A címből rájöhettetek, hogy ebben a bejegyzésben miről is lesz szó. Igen az Alice in Borderland, azaz Alice Határországban című japán thriller, sci-fi alkotásról, ami egy kis drámával karöltve került adásba.

A sorozatot Yoshiki Watabe és Yasuko Kuramitsu rendezte és Haro Aso azonos nevű mangáján alapul. Mindemellett Lewis Carroll “Alice Csodaországban” történetének újragondolásaként tartják számon, valamint készült belőle egy anime is 2014-2015 között.

Most azonban a sorozatról fogok itt regélni.

Az Alice Határországban története röviden

Az Alice in Borderland 2020-ban indult útjára, a története pedig egy párhuzamos univerzumban játszódik. A főszereplő Alice egy munkanélküli, a videójátékok megszállottja. Nincsenek ambíciói és csak el akar menekülni attól, amit értelmetlen valóságnak érez. Egyik napon a két legjobb barátjával, Daikichi Karube-val és Chouta Segawa-val egy abnormális tűzijátékot látnak az égen, aminek a vakító fénye a három jó barátot egy másik dimenzióba repíti.

Ez lesz a hely, ahol maga a sorozat játszódik. Még mindig Japán, csak sokkal üresebb. Hamar kiderül, hogy nem lébecolhatnak sokáig, ugyanis ez a másik világ játékokkal élhető túl. Van egy úgynevezett vízum, ami az életük időtartamát jelzi. Ha ez lejár, meghalnak. Hogy hosszabb legyen, azért pedig játszani kell.

Egy kártyajátékra (treff, káró, kör, bubi) építették az egész sorozatot (sajnos nem tudom melyik lehet, segítsetek >⁠.⁠<). A kártya jelzi egyébként a nehézségi fokokat és azt is, hogy milyen játékba csöppennek bele a szereplők. Ha megnyerik, túlélik, ha elvesztik, meghalnak. Ebből adódóan gondolhatjátok, hogy nem túl vidám a sorozat. Amikor mégis, az sem tart sokáig.

Amikor belecsöppennek az első túlélős játékukba, akkor jönnek rá arra, hogy még sincsenek egyedül abban a világban. Többen is ott ragadtak és keresik a kivezető utat, miközben próbálnak életben is maradni.

Az epizódokban ezeket a játékosokat közelebbről is megismerhetjük, persze a főszereplő, Alice életével leszünk a leginkább képben.

A véleményem a sorozatról

Az első évad új volt és imádtuk a párommal. A kritikusok is nagyon jó véleménnyel voltak róla. Hasonlíthatjuk a Kocka című filmhez, valamint a Squid Game sorozathoz. Én mindkettőt nagyon kedveltem és most ez is hozzájuk csapódott.

Az Alice Határországban gondolkodóba ejt, főleg az emberi tulajdonságokra fordít sok időt. A hatalomvágy, a kétszínűség, az árulás, a lázadás, a félelemkeltés, a félelem, a felsőbbrendűség, hogy más akarj lenni, mint aki a való életben vagy.

Az emberi természetet tökéletesen bemutatja, hisz ilyen nehéz helyzetekben élesedik ki az ember igazi énje.

A második évadban már változik a helyzet, valamit több helyszínt is belecsempésztek, persze japánon belül. Azonban úgy éreztem a játékok laposabbak és a készítők egy kicsit elmentek egy akciófilm irányába. A sok öldöklés, lövöldözés, hiába találják el az embert mégsem hal meg.. Nagyon furcsa volt és ezt nem igazán szerettem benne. Néha még talán unalmasnak is találtuk, de szerencsére mindig visszarántottak minket az izgalomba. Újabb karakterek és játékok látnak napvilágot, amiket olykor öröm volt nézni, néha meg kikapcsoltuk volna az egészet. Viszont végig néztük és érdemes volt!

Mindkét évadban próbáltak valami újat mutatni, a világról is hintettek el információkat, spoilereket. A vége felé közeledve tetőzik az egész és alakul ki a fejünkben, hogy mi lehet az az univerzum. Megkapjuk a miértekre és a hogyanokra a választ. Rengeteg csavarral találkozhatunk a végén és érdekes megoldásokat is kapunk ezáltal. A végkifejlett pedig szerintem tökéletes lezárása a sorozatnak.

A karakterek

A karakterekről bővebben nem igazán tudok mit mondani. Az elején kevesebb volt belőlük, majd hirtelen lett egy tucat. Szinte minden főbb szereplő megkapta a maga kis háttérsztoriját, ami szerintem király, mert sok helyről hiányolom ezekre a válaszokat: hogy kerültek oda, kik voltak előtte, miért teszik azt, amit stb. Itt nem volt ebből hiány.

Alice, azaz a főszereplő karaktere néha nagyon idegesítő volt, főleg amikor elsírta magát vagy mártírkodott. Persze érthető és átérzi az ember a fájdalmat, de zavaró volt.

Haro Aso, aki a mangát írta és illusztrálta, azt mondta, hogy a főszereplőket önmagáról mintázta.

Utólag visszanéztem, milyen voltam a 20-as éveimben és Arisu-t, azaz Alice-t az akkori énem ihlette. Usagi pedig japánul nyuszit jelent, ami szintén jellemző volt rám.

A kedvenc karakterem abszolút Chishiya és Kuina volt, a háttértörténetük is igazán remekül meg volt írva. Továbbá szerettem és egyben utáltam is az őrült Niragit. Rohadtul beteg volt a csávó. Szerettem még a “Kalapos”-ként emlegetett fószert és Kyumat is. Durva, hogy egyszer sem találtuk szembe magunkat a himbi-limbijével, miközben csupaszon flangált… de a feneke egész jól nézett ki. : D

Most felkeltettem az érdeklődéseteket, ugye? :3 Nem mondok többet, érdekes fazonok voltak benne az tuti. 

Összességében

Nekem nagyon tetszett és én nem is számítok harmadik évadra. Úgy gondolom, hogy a második évad végével totálisan lezártnak tekinthetjük a sorozatot. Természetesen hagytak egy kiskaput, hogy hogyan lehetne folytatni, de úgy gondolom, hogy ez így volt kerek. Persze nem mondok nemet, ha mégis kiadnak egy folytatást. Ebből sosem elég számomra. Kellően volt izgalmas, érdekes és a maga módján még horrorisztikus is. Tetszettek a játékok, a karakterek, sírtam is egy jeleneten, izgultam is értük. Az Alice Határországban mindent megadott, amit egy sorozatnak meg kell adnia. Nem 10 pontos, hanem olyan 8 számomra.

Nézzétek meg az előzetesét, bár ez feliratos, de a műsor kapott szinkront is.

Te megnézed? Írd meg kommentben, ha pedig már láttad is, akkor mindenképp pötyögd le nekem a véleményed róla.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

8 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudi

Nagyon érdekes egy sorozat, de még nem láttam. Kicsit a Nyerd meg az életed-re hasonlít talán🤔 Bár azt sem láttam😅 Szerintem ehhez hasonló🤔

Eszter

Még nem hallottam erről a sorozatról, de egyébként érdekesnek hangzik 🙂 Elég lendületes, ahogy az előzetesből kiderül. Köszi az ajánlót )

Jakó+Judit

Szuper összegző! Még nem láttam, de kedvet kaptam hozzá. Köszi az ajánlást! 🙂

Vivi

Még nem láttam, de már sok jót hallottam róla. Köszi az ajánlót, szuper lett! ☺️🥰

Amy

Izgalmasnak hangzik a sorozat az ajánlód után, úgyhogy mindenképpen felírtam a listámra :3 Köszönöm az ajánlót! <3

Virgínia Virág

Annyira dicsérik most ezt a sorozatot 😊 köszi az ajánlót, belenézek majd ❤

Kitti

Köszi az ajánlót 🤗😊 Meg fogom nézni, mert kíváncsi vagyok rá. Szeretem az ilyen sorozatokat😉

Teleki Viktória

Nekem is ők oltak a kedvenc szereplőim és nagyon meglepődtem a film végén. Nagyon sokat gondolkodtam rajta utána 😅