Főoldal Interjú Rólam Kapcsolat
2022. 01. 25.     Ninaa    Egyéb kategória, személyes     22 komment

Ezennel megkezdem a Roxyval az élet bejegyzéssorozatomat, amiben a husky kutya minden jó és rossz tulajdonságaival ismertetlek meg titeket, illetve mesélni fogok nektek a mi gonosz cukiságfaktorunkról is. Ez egy újabb posztsorozat a blogon, aminek ötletéért hálás köszönet Klaudinak, aki folyamat szorgalmazta, hogy írjak ezzel kapcsolatban. Továbbá Eszternek, aki a két vizsla kutyijáról nagyon sokat szokott írni és instagramon posztolni. Sőt, külön instaprofiljuk is van a kiskedvenceknek, ami miatt nekem is megjött a kedvem ehhez a bejegyzéshez.

Vágjunk is bele.

A husky az a kutya…

Aki gyönyörű bundával rendelkezik, lélegzetelállító szempárral megáldott, ami néha heterokrómia, néha pedig szépséges rikító kékségben pompázik és ezzel elrabolja az emberek szívét-lelkét. A husky az a kutya, akinek makacssága határtalan és akarotosságával csak egy ugyanilyen tulajdonságú egyén veheti fel a harcot. Egy tökéletes állat azok számára, akik szeretik a természetet, sokat mozognak, szeretnek kerékpározni és vágynak a kutyák társaságára. Vagy szeretne ilyenné válni és egy kis motivációra van szükség. Higgyétek el, a husky megadja számotokra ezt a motivációt.

Mikor nem szabad huskyt tartani?

Ha egy csendes jószágra szeretnél szert tenni, akkor nem a husky a te barátod. Ha engedelmességre és nyugalomra vágysz, akkor szintén nem ő a megfelelő számodra. Szeretnéd, hogy valaki őrizze a házat, amíg nem vagy otthon? A husky nem erre lett “kifejlesztve”. Ez a fajta kutya emberbarát és ha kiskorától kezdve egy másik kiskedvenc mellett nő fel, akkor talán állatbarát is tud lenni, de egyébként egy vérbeli vadász. Ás, kutat, keres, ugrik, őrült. Bármi kis mozgást észlel, rögtön el szeretné kapni, bár azt nem értem, akkor egy idegennel miért nem viselkedik így?! Különleges egy faj, az biztos.

Az etetése?

Nagyon sokat eszik egy husky! Viszont azt le is mozogja, amikor tudja. Mi kísérleteztünk mit szeret, mit nem és házi kosztot is kap. Ez így felváltva jó neki, néha megmakacsolja magát és vagy az egyik, vagy a másik nem jó neki. Vagy épp szeretne újat kipróbálni, akkor egyik fajtát sem eszi meg, ami eddig ki volt rakva elé, szóval így kell gondolkozni. Bár minden kutya más, így kísérletezni kell.

Hova érdemes husky kutyát vinni?

Mivel makacs, akaratos és a mozgásigénye baromi nagy, így mindenképpen azt ajánlom, hogy nagy udvarral rendelkező családi házhoz kell vinni a drágaságot. Olyan kerítés kell neki amit egyáltalán nem tud átugrani és alatta se tudja kiásni magát. Butának tűnhet, de minden rosszasághoz meg van az esze. A husky 0-24 mozogna, természetesen ezt mi emberek nem tehetjük meg, munka, család és egyéb okok miatt, viszont ennek ellenére mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy lefoglaljuk őt. Emellett agyilag is le kell fárasztani, ami valószínűleg jóval nehezebb folyamat, mint a fizikai. Ebben még mi sem vagyunk túl jók.

Bent is lehet tartani, de ahhoz a vedlését is el kell viselni vagy negyed évente kutyakozmetikushoz vinni. Mivel nálunk kint éli kicsi életét, így ehhez sokat nem tudok hozzá tenni. Ha valaki bent tartja a husky fajtájú kutyáját, szívesen fogadok tőle tippeket, ötleteket akár vendégcikk íróként is.

Hogyan fárasszuk le? Vigyük kutyaiskolába?

Mi a jobb időkben bicózni visszük el, akkor eléggé el szokott fáradni. Hosszú útra kell számítani, vízet vigyünk magunkkal, akár egy kisebb tóra is elvihetjük, de óvatosan vele, nehogy behúzzon. Agyilag nehezebb lefárasztani, erről még nekünk is sokat kell olvasni, tanulni. Mivel makacs és akaratos, ezért megéri vinni kutyaiskolába, de egylőre mi még nem találtunk olyat, aki fogadná. Leginkább kiskorában kell elkezdeni, mert mint bármely más kutyáknál.. minél nagyobb egy állat, annál jobban válik engedelmetlenné (tapasztalatom szerint).

Mi kell egy husky kutyához?

– türelem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
– nagy terület és/vagy mozgásigényes egyén/család
– bombabiztos, magas kerítés vagy zárt tér
– kiskorától kezdve legyen veled és tanítsd/az örökbefogadásnál olyat válassz, aki a te igényeidnek megfelel
– szerető gazdi, aki mindent megtenne a kis drágaságáért

Tehát a husky fajta nem mindenkinek való, jól meg kell gondolni, hogy valóban szeretnénk-e, tudunk-e annyi figyelmet neki szentelni, amennyit megérdemel. Bevallom, néha még én is rossz gazdinak érzem magam, mert keveset látom, keveset foglalkozom vele, többet érdemelne, főleg télen van ez így. A jobb idő beköszöntével ezt kárpótolni szoktuk.

Van valamilyen kérdésetek a husky kutya tartásával, tulajdonságával kapcsolatban? Tedd fel nekem kommentben és megpróbálok rá a lehető legjobban válaszolni, esetleg szakértők véleményét kikérni.

Támogatni szeretnél husky alapítványokat, vagy örökbefogadnál? Akkor az Összefogás a szánhúzókért alapítványt ajánlanám, akikre tavaly bukkantam rá és megfogadtam, hogy amikor tudom, kis összeggel vagy vásárlással, megosztással, mindig támogatni fogom őket.

A következő részben pedig Roxyról fogok nektek mesélni (korábbi bejegyzésben és instagramon is volt már szó róla), hogyan lett a mi kis családtagunk és a furcsaságairól, rosszaságairől írok majd. Legyetek résen.

Puszi,
Ninaa

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

22 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudi

Nagyon jó bejegyzést lett, örömmel olvastam! 🙂 Köszönöm a megemlítést, de igazán nem kellett volna, “csak” ötletet adtam, vagyis próbáltam. ^~^ Itt is látunk a környékünkön Husky tulajdonost, vagy akár a padon vár a gazdára(kikötözve persze). Nagyon néha a szökőkút felé is volt egy husky, nagyon nagyon aranyooosak! ^~^ Köszönöm szépen, hogy tudtam erről olvasni, szerintem sok új dolgokat megtudtam a Huskyről. Nekem jó volt, tetszett. ^~^ Várom a folytatást 🙂

Kitti

Mi nagy kutya bolondok vagyunk😄😄 Imádom őket nagyon. A husky annyira szép🥰🥰 és azok a szemek 😍😍😍😍 Nagyon jó ötlet, hogy írsz róla, hogy milyen is ez a fajta 😉 Nagyon jó bejegyzés lett👏

Bernadette

Alig várom, hogy Roxyról is többet olvashassak. A csínytevései különösen érdekelnek! 😉

Vivi

Nagyon jó bejegyzés lett és szuper tanácsokat írtál! A Husky kutyusok pedig csodásak! 😊❤️

Wikka

A Huskyk nagyon szépek es különleges állatok =) Sok boldog percet kivanok nektek

Jakó Judit

Rengeteg szuper hasznos információval sikerült gazdagodnom. Gyönyörű ez a kutyus! 🙂

Eszter

Micsoda poszt lett 🤗 ❤gyermekkoromban én is mindig Husky-t akartam, mondjuk a mai napig kedvelem a fajtát, főleg azért ahonnan származik 😊 ismerem is a habitusát, de a lényeg, a szépségük, annyira különlegesek 😊 Jelenleg sajna ki kell tennem a megtelt táblát a két fázós vizsla miatt. A másik hogy igen, a kutya energia. Ott nincs az, hogy, “bocsi dolgoztam, nem tudlak lemozgatni”, mert nekik mindenre is szükségük van ahhoz, hogy egészségesek legyenek. 😊 na de a lényeg, szeressétek sokáig ezt a kutyust 😊🤗❤

De szép kutyus! 🙂

Amy

Eszembe jutott, hogy annak idején nekünk a volt szomszédunkban élt egy Husky, neki is elég nagy mozgásigénye volt, de szegényem panelfogoly kutya volt. De olyan kék szemei voltak, hogy bárki megirigyelhetné.

Örülök annak is, hogy belevágtál ebbe a posztsorozatba, már nagyon várom, Roxy milyen csínytevéseket követett el eddig! ^^

Fekete-Virág Virgínia

Szuper ez a bejegyzés 😍
Nekem tacskóm van, a tacskókhoz is óriási türelem kell, nagyon makacs kutyusok 😊😊

Renisa

Nagyon szép kutyus, jó ötlet írni róla, várom a rosszalkodásait. 😀 Egész kicsi voltam amikor egy husky kék szeme elrabolta a szívem, igaz még nincs és pár évig még biztos nem lesz, de az egyik kedvenc fajtám.