Főoldal Interjú Rólam Kapcsolat
2023. 02. 21.     Ninaa    Egyéb kategória, személyes     6 komment

Újabb személyesebb bejegyzéssel érkezem, remélem, hogy szeretni fogjátok. Korábban már bemutattam nektek Roxyt, a husky kutyusunkat, Nyaffit az antiszoc cicámat és most itt van Luna, a husky-corgi keverék kutyusunk, akit közel fél éve fogadtam örökbe. 

Hogyan került hozzánk Luna?

Mivel szeretett és öreg kutyusunk Liza több, mint 12 év után a kutyamennyországba vándorolt úgy gondoltam, nem akarok sokáig várni az új kiskedvencre. A gyászolás akkor is megtörténik, ha közben jön egy újabb háziállat a családba. Ezt szerintem Liza is így akarta volna, hisz egy házőrző kutya mindig jó, ha van. A közeli menhelyeken nézelődtem, mert úgy tudom, hogy az onnan elhozott állatok sokkal szeretetéhesebbek és meghálálják azt, hogy elhoztad a tömegnyomorból. Na hát, ez Lunával nem így volt. Lehet azért, mert még kölyökként sikerült hozzánk kerülnie.

Nagy szerencsémre itt a szomszédfaluban van egy állatmenhely, ahol megláttam ezt a gyönyörű és különleges állatot. Úgy volt írva, hogy németjuhász-husky keverék. Hittem nekik, bár már akkor látható volt, hogy valami más lakozik benne. Három hónapos volt és akkor még Melody néven szólították. A háttér sztoriját annyira nem ismerem, gondolom kitették valahol és szerencsére a menhelytől valaki rátalált. Legszívesebben egyébként az összes kutyit elhoztam volna onnan, de hát nem lehet.

Szóval Melodyba azonnal beleszerettem, de tudtam, hogy nem ez lesz a neve. 2022. október végén került hozzánk, először nagyon félénk volt. Jól le is pisilt, de egyébként nem kellett sok ahhoz, hogy kibontakozzon, mert már azon a héten, ahogy elhoztuk, boldog volt, szórakozott, futkosott és látszott rajta, mennyire szeret minket. Volt egy kis kavarodás az oltási könyvével kapcsolatban, mert rosszat adtak ide a menhelyen, így egy hét után került hozzám az eredeti. A kezdeti oltások mind meg vannak, jöhet majd a többi.

A nevével kapcsolatban eléggé sokáig gondolkoztam, tippeket kérve, de végül a Luna nevet kapta. Én mindig is odáig voltam ezért a névért, anno’ hatalmas Sailor Moon fan voltam és ebben az animében hívták így a cicát. Azonban így közel fél év elteltével, lehet, hogy a Lilith jobban illene a kis szörnyeteghez.

Idő közben megismerkedtünk, nagyjából már tudjuk a jó és rossz tulajdonságait. Aztán ahogy teltek a hónapok, kiderült az is, hogy ő nem egy németjuhász-husky keverék, hanem egy corgi-husky leányzó.

Így lett egy horgink, akit Lunának hívnak.

Hogy milyen egy husky-corgi keverék, azaz horgi kutya?

Szörnyeteg! Rossz! De imádjuk! Azt már tudtam, hogy milyen egy husky, de corgival azt hiszem még nem találkoztam egyszer sem. Törpe énje ellenére egy hiperaktív, ugráló kis szörnyeteg, aki mindent is szétrágna. Ezt először betudtam annak, hogy még kölyök, igyekeztem mindenféle játékot, csontot venni neki, hogy lekösse, de mindig keresett magának más dolgot. A szépséges fekhelyét is totál szétrágta, na mondtam is neki, hogy nem kap újat! Azóta mintha békén hagyná, de valahogy mindig lábakél és eltűnik onnan, ahová mi rakjuk. Aztán eltelt négy hónap, tehát már fél éves is elmúlt, de a játékossága cseppet sem csökkent. A téli időben és munka mellett kevesebb időt tudtam vele tölteni, de hamarosan itt a tavasz és aztán belehúzunk.

Azt már megtanulta, hogy hogyan kell ülni, a labdát is visszahozza, bár fut vagy három tiszteletkört mielőtt átadja nekem. Ha leguggolok mellé, akkor szívesen megmasszírozza a hátam és tetvészkedik a hajamban. A fotózást ő sem kedveli, ahogy Roxy sem, de azért próbálkozom róla készíteni a szuper képeket. Egy-kettő sikerül is. Viccesből több.

Azt hittem, hogy a husky énje felülkerekedik majd rajta, de például az ugatásban és a hamisságban inkább hasonlít egy németjuhászra, mint egy corgira vagy huskyra. Szóval nagyon szépen ugat, nagyon különleges egy állat. A szökés a mániája és mellé a rafináltság, az állandó ásás társult, ami miatt viszont nagyon husky stílusú. Minden kajcsit megeszik, szerencsére ebben nem ütött Lizára, mert Liza nagyon finnyás volt. Családi vonás, gondoltam. Na, Luna szerencsére a mindenevők közé sorolható. A mérete pedig a közepes testű kutyáknál kicsit kisebb, de még vállalható kategória. Én sosem voltam a cica méretű kutyákért >.< Ne haragudjon rám senki, akinek hasonló van.

Luna különlegessége

A különlegessége egyértelműen a szeme, hisz az egyik kék, a másik pedig félig barna-félig kék. Azonnal beleszerettem, de szerintem mások is ezt az egyediséget csodálják benne a legjobban. A szemei hasonlítottak egy nem evilági lényhez. ^^”

Egy horgi (husky-corgi keverék) leírás szerint, ilyen a fajta:

Szőrzet: Vastag, bolyhos, egyenes
Szín: fekete, fehér, piros, kék, krém, narancssárga vagy barna
Méret: 30-40 cm magas
Súly: 10-20 kg között
Élettartam: 12-15 év
Temperamentum: Intelligens, játékos és hűséges
intelligencia: Ezek a kutyák nagyon intelligensek
Szocializáció: Ismeretlen kutyákkal szükséges
Pusztító viselkedés: Pusztító, ha unatkozik

Szereti az embereket, de nem igazán figyel a környezetére, eléggé szeleburdi, ezért kiszámíthatatlanok lehetnek fiatalabb gyerekek körében Minimum 1 óra foglalkozást igényel, mert különben mindent is szétszed.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

6 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
eliffelixir

Vicces, a héten én is kutyás posztot terveztem a blogomra… :3 na de Luna… istenem, de gyönyörű! :3 Emlékszem, mikor a nevén agyaltál és én már nem is tudom, mit írtam be ötletnek facebook-on. Talán a Jennát? Meg még valamit… (A Balto c. mese miatt :D)

Mindenesetre: átérzem a helyzeted. Én is ugye 12 év után veszítettem el Marley-t és hamar érkezett Bailey. Még bőven a gyász időszakán belül. De így volt jó. Az új jövevényekkel valahogy könnyebb átvészelni szerintem ezt a szomorú időszakot. <3

Klaudi

Nagyon édes kiskutya!🥰❤️ Mondjuk, lassan már te sem tudod mire is vállalkoztál🤣 mikor már van egy huskytok😃 Megvagy áldva 2 kutyával azt hiszem… Lassan jön a tavaszt, akkor tudsz vele a legjobban foglalkozni majd🥰 Örülök, hogy van egy kisállat, ki vigyázz rád❤️

Virág Virgínia

Nagyon édes, gyönyörű szemekkel 😻😻

Eszter

Nagyon jó, hogy az örökbefogadás mellett döntöttél, ez egy nagyon szép gesztus manapság, mert olyan sok kutya kerül utcára. Nem is értem, hogy Luna miért nem kellett? Miért nem ajándékozták el inkább? Nyilván nem tudjuk meg, de így legalább Luna hozzátok kerülhetett. Nagyon szép és különleges kutya, a rosszasága a fiatalkorából adódik, legyetek vele türelmesek és próbáljátok megtanítani neki mi az amit elvártok tőle 🙂 Ha kell tudok nektek adni tippeket (videók, könyv) ,ahonnan simán lehet jó ötleteket kapni a neveléshez 🙂

Vivi

Jajj, annyira megható még mindig, hogy menhelyről hoztad el! 🥺 Ez annyira édes dolog és szerintem könnyek nélkül nem is tudnék eljönni egy menhelyről sem. Nagyon jó helyre került a kutyus, csodaszép! 🥰 Szuper lett ez a bejegyzés, nagyon jól sikerült és jó, hogy írtál erről is! 🥰

Jakó+Judit

Nagyon sajnálom Lizát! Tudom milyen érzés elveszíteni egy kutyust. Igazán példaértékű, hogy örökbefogadtátok ezt a cukiságot. Nekem nagyon tetszik a neve. Gyönyörű kutyus! 🙂