Főoldal Interjú Rólam Kapcsolat
2023. 08. 23.     Ninaa    Igaz történet     7 komment

A sorozat, amit kétszer néztem meg és még mindig érdekesnek tűnne, ha harmadszor is nekilátnék. A Netflix alkotása a The Watcher, azaz A megfigyelő pont arról szól, amiről a cím is árulkodik.  

Igen. Újabb posztsorozatot hozok be #igaztörténet címmel. Első alanyunk a The Haunting of Hill House, azaz a Hill-ház szelleme sorozat volt, most pedig a Megfigyelő van terítéken.

A The Watcher története tehát..

A The Watcher egy amerikai rejtélyes thriller sorozat, amelyet Ryan Murphy és Ian Brennan készített a Netflix számára. A premier 2022. október 13-án volt és lazán Reeves Wiedeman 2018-as cikkén alapul, amit New York magazin The Cut című weboldalán tettek közzé. Szóval igaz történet adta az ötletet a sorozat elkészítéséhez.

A sorozat egy házaspárt követ nyomon, akiket, miután beköltöztek álmaik otthonába, hátborzongató levelekkel zaklatnak. Ezeket a leveleket egy bizonyos “The Watcher”, azaz a Figyelő álnéven emlegetett támadó írt.

Ha így felkelti valakinek az érdeklődését, akkor mindenképpen nézze meg. Engem az előzetes volt az, ami totálisan meggyőzött. Szeretem amúgy is az ilyen rejtélyes sorozatokat, még akkor is, ha rövidek. Ezt is imádtam, az pedig, hogy igaz történeten alapul, még jobban fel szokott csigázni.

Persze valljuk be, Ryan Murphy nem arról híres, hogy ne vinne bele a sztorijaiba némi túlzást és csavart, így az igazság máris tompul egy kicsit. Ebben a sorozatban azért is változtatott meg több mindent is, hogy a család, aki valóban átélte ezeket és maga a helyszín, ahová költöztek, ne legyen annyira kecsegtető a rajongók számára és ne változott turisztikai látványossággá.

Hogy sikerült-e neki? Egyelőre nem tudni. A kritikusok és a nézők szerint közepesre sikeredett az alkotás, ugyanis nagyon izgalmas volt az egész történet, mindaddig, amíg el nem érkeztünk az utolsó részig. Nem árulok el semmit ezzel kapcsolatban, mert az spoiler lenne, de a vége sajnos nem úgy sikerült, ahogy azt az ember várná. Egyébként én nem értek egyet ezzel, mert én így is élveztem és szerintem a vége nem is lehetett volna másképp. Kicsit üresnek éreztem a lelkem utána, de mégis tetszett.

Rengeteg csavar és “wtf” jelenet és érzés volt bennem, amikor megnéztem még 2022 végén, majd idén ismét elővettem, hogy megtudjam valóban olyan jó-e, mint elsőre is gondoltam. A válaszom pedig IGEN! Számomra ez egy többször nézős sorozat lett. Még így is, hogy tudom mi a vége. Érdekes és furfangos. Imádom Ryan Murphy fantáziáját.

A minisorozat egyszerre frusztráló és magával ragadó, mivel a kitalált pár Nora és Dean Brannock (Naomi Watts és Bobby Cannavale) lassan paranoiás lesz és mindenkit megkérdőjelez körülöttük. Szóval a színészek szuperül alakítottak, nagyon élethűnek tűnt az egész. Ez is nagyon megfogott benne. Az a tény pedig, hogy a Figyelő a valóságban is létezett, a forgatókönyvet a hátborzongató egy másik szintjére emeli. Én nagyon élveztem azt a 7 részt, ami volt. Hogy lesz-e második évad? Az egy nagyon jó kérdés. Én örülnék neki, szeretem az ilyen ügyeket.

Na de nézzük mi is volt a The Watcher valódi története.

2014 júniusában Derek és Maria Broaddus 1,3 millió dollárért megvásárolta a gyönyörű New Jersey állambeli Westfield 657 Boulevard szám alatti álomotthonukat. A holland újjáéledő, hat hálószobás otthon Derek 40. születésnapja és egy manhattani biztosítótársaság alelnökévé való előléptetés ünnepléseként lett az övéké. Westfield-et Amerika 99. leggazdagabb városaként emlegették, valamint az is kecsegtető volt, hogy New Yorktól nincs túl messze, továbbá gyönyörű és barátságos. A család először még kisebb felújításokon kezdett el dolgozni, mielőtt beköltöztek volna, de amint elkezdődtek a felújítások megkapták első, furcsa levelüket.

Kedves új szomszéd a körút 657. szám alatt!
Engedje meg, hogy üdvözöljem a környéken.
A 657 Boulevard már évtizedek óta a családom része, és a 110. születésnapjához közeledve engem bíztak meg, hogy nézzem és várjam a második eljövetelét. Nagyapám az 1920-as években, apám pedig a hatvanas években figyelte a házat. Most én vagyok a soron. Ismeri a ház történetét? Tudja, mi rejlik a 657 Boulevard falai között? Miért van itt? Rá fogok jönni.

Majd pedig jött a többi félelemkeltő levél, mindegyiket “The Watcher”, azaz A megfigyelő aláírással illette. Két héttel az első levél után egy újabb érkezett, de az már egyáltalán nem tűnt kedvesnek.

Már látom, hogy a 657. körútat elárasztotta vállalkozókkal, hogy tönkre tegye a házat. Tsk, tsk, tsk… rossz lépés. Nem akarod boldogtalanná tenni a Boulevard 657-et. A munkások elfoglaltak voltak, és én figyeltem, ahogyan rakja ki a személyes tárgyait. Megtalálták már, ami a falakban van? Idővel megteszik.

Mindezek után név szerint is hivatkozott a családra “Mr. és Mrs. Braddus”. Bár rosszul írta a nevüket, de akkor is félelmetes volt. Derek és Maria egyre jobban aggódott amiatt, hogy ez a személy mennyi információt tudott meg róluk és családjukról, beleértve a gyermekeik nevét és korukat. A felújítás – és a hátborzongató levél – miatt a család nem tudott beköltözni új otthonába, de úgy tűnt, a zaklatójuk alig várta, hogy ezt megtegyék.

A következő levél már a gyerekekről szólt. Az író afelől érdeklődött, hogy engedik-e játszani a gyerekeiket a pincében, akiket a Megfigyelő „fiatal vérként” emlegetett a levélben.

Gyerekei is vannak. Láttam őket. Eddig azt hiszem, hármat számoltam. Évek teltek el azóta, hogy fiatal vér uralta a ház folyosóit. Megtalálták már a benne rejlő összes titkot? Játszani fog a fiatal vér a pincében? Vagy túlságosan félnek lemenni oda egyedül? Én nagyon félnék a helyükben. Távol van a ház többi részétől. Ha az emeleten lennének, soha nem hallanák, hogy odalent sikoltoznak.

Továbbá ilyenekkel is találkozhattak a levelekben.

Nézzen ki a Boulevard 657. számú ablakából az összes emberre, aki minden nap arra jár. Talán én vagyok az egyik. Nem úgy volt, hogy megtölti a házat fiatal vérrel? Jobb lenne. Miért költöztek ide? Túl kicsi volt a régi háza a növekvő család számára? Vagy kapzsiság hajtotta és elhozta nekem a gyerekeit? Amint megtudom a nevüket, felhívom és lerajzolom őket is.

Ezek után a család úgy döntött, hogy nem költöznek be. Sőt, el akarták adni a lakást. Először csak bérelte egy család, akkor jött a legfélelmetesebb levél:

Talán autóbaleset. Talán tűz. Talán valami olyan egyszerű, mint egy enyhe betegség, amely úgy tűnik, soha nem múlik el, de napról napra megbetegszik. Talán egy kisállat rejtélyes halála. A szeretteink hirtelen meghalnak. Repülőgépek, autók és kerékpárok ütköznek. A csontok eltörnek.

Ami nagyon meglepő, hogy a bérlők ezek után sem hátráltak meg, csak arra kérték a Broaddus családot, hogy szereljenek fel több biztonsági kamerát.

Végül áron alul, de 2019-ben sikerült tovább adniuk rajta.

A negyedik – és egyben utolsó – levél ezután érkezett és ezzel a kijelentéssel ért véget a rémálom: „Téged a ház megvet. És a Figyelő győzött.”

A család próbálta a rendőrséggel, az FBI-al és egy nyomozót is felbéreltek, hogy megtalálják ki küldözgeti a levelet, de nem jutottak semmire. Végül önmagukat nyugalmát helyezték előre, a házat eladták. Az új lakók elvileg nem kaptak semmilyen levelet.

Láttátok egyébként a Megfigyelő című sorozatot? Mit gondoltok az igaz történetről?

Spoiler!

Hogy mi volt a sorozatban a legreálisabb?  John Graff karaktere.

A sorozatban felbukkanó John Graff karaktere John List igaz történetén alapul. List hithű evangélikus és vasárnapi iskolai tanár volt, aki szintén Westfieldben élt, de az 1960-as és 70-es években. Azonban, ellentétben a sorozattal, nem a 657 Boulevard otthonban lakott, hanem egy 19 szobás viktoriánus kastélyban a 431 Hillside Avenue szám alatt.

Hűséges evangélikus volt és az Associated Press szerint vasárnapi iskolai tanár, aki végül azért küzdött, hogy megtartsa a munkahelyét. 1971. november 9-én valami elpattant nála és List meggyilkolta az egész családját. Egy délután leforgása alatt agyonlőtte őket egy 1912-es félautomata pisztoly és egy Colt revolver segítségével.

Először feleségét, Helen Morris Taylort és édesanyját, Alma Barbara Florence List lőtte le, majd lányát, Patriciát és fiát, Fredericket, amikor ők hazajöttek az iskolából. Ezután elkészítette magának az ebédet és lezárta saját és anyja bankszámláit, mielőtt elment volna fia, John focimeccsére és amikor hazafelé tartottak, őt is lelőtte. Miután családja holttestét hálózsákokba rendezte, menekülés előtt kitakarította a tetthelyet és eltávolította a fotóit a házból.

Sokáig leveleket küldött az iskolájukba, mintha a család még élne. A szomszédok lettek arra figyelmesek, hogy nem látják a családot. A rendőrség a szomszédok bejelentésére kimentek a házhoz és megtalálták a holttesteket egy egy ötoldalas levelet, amiben List bevallotta a lelkészének a gyilkosságot. Az írásában azt állította, hogy azért ölte meg a családját, mert sok rosszat látott a világban és csak meg akarta menteni a lelküket. A rendőrség nyomozást indított ellene.

A gyilkosságok után a férfi Robert P. Clark néven élt, végül újraházasodott és könyvelőként talált munkát.

Végül 1989. június 1-jén tartóztatták le a virginiai Richmondban, az America’s Most Wanted jóvoltából. List egy olyan epizód témája volt, amely egy agyagmellszobrot tartalmazott, amelyet egy törvényszéki művész faragott, aki meghatározta, hogyan nézhetett ki a gyilkos idősebb korában. A műsor megtekintése után List egykori szomszédja riasztotta a hatóságokat, hogy tudja ki a férfi és hol van. Fél évre rá, 1990. február 16-án vallotta be a szörnyű tettét, majd április 12-én ötrendbeli elsőfokú gyilkosság miatt ítélték el. 2008. március 21-én, 82 évesen halt meg.

Ryan Murphy ezt a Westfield-gyilkosságot használta inspirációként a The Watcher sorozathoz. Az viszont, hogy ki a megfigyelő? Sosem derült ki, se a való életben, sem a sorozatban.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

7 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vivi

Wooooow, micsoda story! Nem semmi! 😲 Szeretem az igaz történetek alapján készült filmeket, fel is keltette a figyelmemet. Ezelőtt még nem hallottam róla, de nagyon köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet! ☺️

Klaudi

Köszi az ajánlót, igazán érdekes volt így olvasni, főleg hogy igaz történet alapján készült. Szeretem a ilyen sorozatokat vagy a filmet, bár nem szeretem a ilyen gyilkosságokat. Lehet megnézzem majd egyszer, de nem biztos 😊

Wikka

Azta, szeretem Ryan Murphy sorozatait, ezzel még nem talalkoztam, de köszönöm hogy írtál róla. Szerintem mindenképpen megfogom nezni. nagyon durva ez az igaztorténetes sztori. Nagyon felcsigázott 😀

Fekete-Virág V

Annyit hallottam már róla, de soha nem kezdtem még el ☺️ az ajánlót alapján azonban kiváncsi lettem rá ☺️

Jakó Judit

Igazán érdekesnek tűnik. Még nem hallottam róla, nem ismerem. Youtube-on vannak fent hasonló sorozatszerű epizódok azokat szoktam nézni. Biztosan erre is fogok szánni időt. Köszönöm szépen.

Manó

Érdekes lehet. Pláne, ha ahogy írod, igaz történeten alapul. Fel is veszem a listámra. 🙂

Kitti

Jujjj ez izgalmas sztori 😁 Nekem a listámon van, de még nem néztem meg 😄 Viszont most már kíváncsi lettem rá 😉