Főoldal Interjú Rólam Kapcsolat
2023. 06. 10.     Ninaa    Igaz történet     8 komment

Újabb posztsorozatot hozok be #igaztörténet címmel és első alanyunk a The Haunting of Hill House, azaz a Hill-ház szelleme sorozat lesz.

Az AH Magazinban pár ilyen cikket már megjelentettünk, így ha gondoljátok olvassátok el azokat is. Most a blogomon is szeretném ezt megmutatni, talán havi, de inkább kéthavi bontásban. Sajnos nincs annyi időm, mint szeretném.

Na.. mit szóltok egy kis hátborzongató igaz történethez? Jöhet ugye? Naná. :3

A Netflix 2018-ban dobta piacra A Hill-ház szelleme című horrorsorozatát, ami abszolút nagy kedvenc lett a műfaj rajongóinál. Ezzel én sem voltam másképp, amikor először láttam, egyszerűen tökéletesnek találtam. Két évvel később újra néztem és még mindig azt mondom, hogy az egyik legjobb horror sori, amit mostanában néztem.

Na jó, a Te című alkotást nem übereli semmi. Mindegy, folytassuk.

A Hill-Ház szellemének a története:

1992 nyarán Hugh és Olivia Crain és öt gyermekük – Steven, Shirley, Theodora (Theo), Luke és Eleanor (Nell) – beköltözik a Hill House-ba, hogy felújítsák a kastélyt, majd eladják és saját házat építsenek, vagyis így tervezte Olivia. A váratlan javítások miatt azonban tovább kellett maradniuk, és egyre több paranormális jelenséget tapasztaltak, ami tragikus veszteséget és a család elmenekülését eredményezte. Huszonhat évvel később a Crain testvérek és elhidegült apjuk újra találkozik, miután újabb tragédia éri őket, és kénytelenek szembesülni azzal, hogy a Hill házban töltött idő milyen hatással volt mindegyikükre.

Rövid véleményem a sorozatról:

Ahogy fentebb is említettem, szerintem az egyik legjobb horror sorozat, amit valaha láttam. Az American Horror Story és a You, ami talán jobb lehet nála, de vetekszik velük az biztos. Ha valaki kedveli a műfajt, annak mindenképp látnia kell a Hill-ház szellemét. Nagyon szerettem a karaktereket, a színészeket és természetesen a történet is magával ragadott. Volt benne jó sok para jelenet, a Ferde-nyakú néni sztorija a végére nagyon összeállt. Az egész hihetetlenül jól meg volt csinálva. Az ember hátán futkosott tőle a hideg. Rendesen beleéltem magam és minden egyes részét ettem. Szó szerint faltam. A vége pedig annyira ütős volt, megmagyarázott mindent és nagyon jól meg volt írva, egy kerek egészet kaptunk. Drámaira sikerült egyébként. Egyszerűen nagyszerű. Ja ez a másikban volt. Hamarosan azzal is érkezem.

Érdekességek a sorozatról:

  1. A szereplők a gyász öt szakaszát képviselik: a tagadás (Steven), a harag (Shirley), a depresszió (Theo), az alku (Luke) és az elfogadás (Nell).
  2. Shirley az eredeti regényében Nell, valamint Theo és Luke nem testvérek, és nem is a Hill House-ban nőttek fel. Shirley és Steven karaktereit a sorozathoz hozták létre.
  3. Mike Flanagan, a sorozat rendezője és alkotója feleségül vette Kate Siegelt, aki Theót alakítja. Más filmeiben is szerepelt, köztük az Oculusban (erről ebben a bejegyzésben olvashattok), a Hushban (2016) és a Gerald’s Game-ben (2017).
  4. A “vörös szoba” ajtajának kialakítása utalhat a híres Amityville-házra. Az Amityville-i ház egy állítólagos kísértetház, amelyben volt egy “vörös szoba”.
  5. Lulu Wilson (fiatal Shirley) és Elizabeth Reaser (felnőtt Shirley) is szerepelt az Ouija: A gonosz eredete (2016) című filmben, ők lányát és anyját alakították. Henry Thomas (fiatal Hugh) is szerepelt abban a filmben, mint a pap. A filmet szintén Mike Flanagan rendezte.
  6. A sorozat 1992-ben és 2018-ban játszódik.

A “Hill-ház” igaz története

A The Sun című brit lap szerint az eredeti történetet lazán, de két brit lány meséje és tapasztalatai ihlette, ami egy 1901-es végzetes napon történt. Charlotte Anne Moberly és Eleanor Jourdain 1911-ben kiadott egy könyvet An Adventure címmel “Elizabeth Morison” és “Frances Lamont” álnéven. Könyvük egy látogatást ír le a Petit Trianonban, egy kis kastélyban a Versailles-i palota területén. Elmesélték, hogy ezen a helyen visszautaztak az időben, a tizennyolcadik századba, valamint szellemeket láttak, köztük például Marie Antoinette-et. Történetük szenzációt keltett, de sokak szerint nevetséges kitaláció volt.

Úgy tűnik Nell, Eleanor Jourdain alapján készült.

Amikor a nők találkoztak a szellemekkel, úgy érezték, az “elnyomás és sivárság” hulláma szállja meg őket. Később, amikor újra visszatértek a helyszínre már nem találták azt az utat, ahol először jártak és visszatérhettek azáltal az időben. Elmondásuk szerint a táj megváltozott, és bizonyos tereptárgyak, amelyeket észrevettek, már nem voltak ott.

Mindkét nő számos paranormális élményt számolt be kalandjuk előtt és után. Az egyikben Moberly azt állította, hogy látta a Louvre-ban 1914-ben Konstantin római császár jelenését, egy szokatlan magasságú, aranykoronát és tógát viselő férfit; senki más nem figyelte meg. Az első világháború alatt Jourdain, a pár meghatározó személyisége, aki a St. Hugh’s igazgatója lett, meggyőződött arról, hogy egy német kém rejtőzik a főiskolán. Egyre furább magatartást alakított, majd 1924-ben, a főiskola vezetésével kapcsolatos tudományos botrány közepén, hirtelen meghalt, magatartása az oktatók tömeges lemondását váltotta ki. Moberly 1937-ben halt meg.

Van ám magyarázat is erre az esetre: 

Moberly és Jourdain versailles-i kirándulása idején Montesquiou a közelben lakott, és állítólag a környéken rendezett partikat, ahol barátai korabeli jelmezbe öltöztek, és előadásokat adtak elő, a parti mulatságok részeként. Persze azt is találgatták, hogy valamilyen szer hatása alatt voltak és csak hallucináltak.

Ennyi történt igazából és ebből kerekedett ki a The Haunting of Hill House története.

Bár ez így nem tűnik félelmetesnek, de magát a sorozatot nagyon jól megcsinálták ezen leírások alapján, amihez azért valljuk be kellett némi fantázia is. Igazi hátborzongató alkotás lett ebből a fura sztoriból. Az is igaz, hogy valóban kellett hozzá az Amityville házból meríteni ezt azt.

Mindennek ellenére és ezek tudatában érdemes megnézni a Hill ház szelleme sorozatot.

Egyszerűen tökéletes horror lett.

Na mit szóltok egy ilyen igaz történet posztsorozathoz? Remélem jöhet még, mert tervben vannak.

Láttátok a sorozatot? Várok a véleményeket róla. :3

3 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

8 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudi

Nagyon jó bejegyzést lett és egyben új posztot is hoztál el nekünk. 🙂 Bár én szerintem, hasonló, mint amiket eddig hoztál; film és sorozat ajánlók. Legalábbis, nekem ehhez hasonlított jobban. Hallottan erről a sorozatról és a történetéről, de tőlem sajnos messze áll a horror katagória 😅

Vivi

Wow, nem semmi story. 😁 Ismét nagyon jól leírtad a lényeget. Bár ez a műfaj nagyon messze áll tőlem, valahogy mégis felkeltette az érdeklődésemet. Az igaz történetek alapján készült filmeket nagyon szeretem és meg is szoktam azokat nézni. Köszi az ajánlót! 😊

Eszter

Huh ezek engem nagyon érdekelnek, a sztori is nagyon érdekes, bár ettől függetlenül lehet nem mernék este elaludni. Anno egy időben sok ilyen dok filmet néztem a youtube-on, vannak néha ilyen korszakaim ☺️ köszi a posztot, kíváncsivá tettél ❤️

Jakó Judit

Nagyon szuper ajánló. Igazán megfogott a története. Kedvelem a parázos, izgalmas filmeket. A véreseket azt nem igazán. Biztosan megnézem. Köszönöm a tippet.

Manó

Imádtam a sorit. Örülök, hogy nem csak én vagyok izgatott a történetre (legyen az a könyv, vagy a sorozat)

Fekete-Virág V

Nagyon szeretem az igaz történet alapján készült filmeket/sorozatokat/ könyveket, egyszóval mindent, úgyhogy örülök ennek a sorozatnak ☺️☺️

Kitti

Köszi ezt a részletes beszámolót es a plusz infókat😉 Jó ezrkeg is tudni 😊Én már láttam és imádtam 😁 Lehet megint meg kell néznem 🤣😄😁

Amy

Nekem az egyik személyes kedvenc sorozatom, gondolkodtam is, hogy újranézem valamikor 😀 A könyvet is be akarom szerezni minél előbb, mert az is zseniális, nem csak a sorozat maga.