Főoldal Interjú Rólam Kapcsolat
2022. 06. 09.     Ninaa    blogging     9 komment

Jöhetnek a blogtipp bejegyzések ugye?

Tudjátok, hogy ha egy blogot szeretnénk indítani, akkor nagyon sok szempontot végig kell vezetnünk a fejünkben. Ma már rengetegen vezetnek online naplót, amiben elmondják véleményüket, kritikát írnak, személyesebb témában szeretnének kitűnni vagy tesztelnek, termékeket mutatnak be, de ez még mindig csak egy nagyon kicsi része az egésznek és mindenki próbál a különlegességre törekedni.

Viszont az első lépések a legfontosabbak egy blog elindításával kapcsolatban!

Első blogtipp: mennyire veszed komolyan?

Először is azt kell kitalálnunk, hogy csak hobbi gyanánt szeretnénk vele szórakozni vagy a későbbiekben komolyabban, akár főállásban is ezzel akarunk foglalkozni. Minden ezzel kezdődik.

Ha pedig meg van a válaszod, akkor a következő dolgokat kell még figyelembe venni.

A második fontos dolog: A saját témánk

Ki kell találni, mi az, amiről írni szeretnénk, amiben a legjobbak vagyunk és amiről sokat tudunk fecsegni. Az is nagyon fontos, hogy szeressük azt a témát, amit választunk, hiszen akár hobbi szintű, akár komolyabb szándékunk van vele, szeretnünk kell, hogy jól menjen. Ezen kívül pedig másoknak is érezni kell, hogy ezt örömmel csináljuk és szívünket-lelkünket beleadjuk.

Jöhet a harmadik blogtipp? Ez nem más, mint a cím kiválasztása

Ha az első két lépéssel megvagyunk, akkor jöhet a következő, azaz a cím. Ezt pedig a témánkhoz megfelelően kell kiválasztanunk. Mindenképpen nézzünk utána annak is, hogy már létezik-e az, amire gondoltunk. Ha nincs ilyen, akkor csapjunk le rá. Törekedjünk arra, hogy rövid és lényegre törő legyen. Legyen hivatalosabb. Ami tilos a cím kiválasztásában a számok. Például: “myblog44”, “fromninaa2” és a társai. Kivétel, ha listával foglalkozik az oldal pl.: “top10magazin”, de ezt is inkább betűvel próbáljuk megoldani. Figyeljünk a helyesírásra, a mondanivalójára, összetettségére, egyediségére, passzoljon hozzánk.

Ezután következik a tárhely

A tárhely kiválasztása már kicsit könnyebb lépés, gondolhatnánk. Ennek a megtalálása is attól függ, hogy mennyire vesszük komolyan a blogunkat. Az elején maradhatunk aldomain alatt, ami akár lehet egy blog.hu vagy a blogger.com (azaz blogspot), de választhatjuk a wordpresst vagy esetleg a kissé kihalt gportál is jó hely lehet kezdésként. A blog.hu és a gportal.hu hirdetés szempontjából sokkal jobb kezdeti megoldásnak tűnhetnek, hiszen mindkettőnél kikerülhetünk a főoldalukra, ami megadhatja az első lökést, azaz a látogatószerzést. A többinél már eszesebbnek kell lennünk, de erről később, ugyanis a következő blogtipp poszt ezzel kapcsolatban lesz megírva.

További bloggal kapcsolatos bejegyzést ezen a linken találsz.

Még valami, ami fontos: a design

Mindenképpen válasszunk egyedi kinézetet. A bloggernek rengeteg sablonja van, válogassunk. A gportált szépen fel lehet fedezni, a blog.hu és a wordpress kicsit szegényes, de utóbbin tudunk alakítani, ha előfizetünk érte, esetleg rendelünk valakitől. A lényeg, hogy a dizájnunk egyedi legyen, az oldalunk témájához passzoló és természetesen átlátható, könnyen olvasható. A fehéres háttér és a sötétebb szürke-fekete betűtípus a legtöbbször használt kinézet bloggereknél, de lehet ezeken is alakítani, csak ne toljuk túl, ne legyen csicsás és figyeljünk az olvashatóságra. Amire még törekedni kell azt újra kihangsúlyoznám: EGYEDISÉG! Rengeteg sablont található, de sokszor ugyanazokat látom az embereknél, színekkel lehet játszani, kiemelésekkel, elrendezéssel, különböző widgetekkel. Használjuk őket és a fantáziánkat.

Mindneképpen tekintsük át különböző böngészőkben, felbontásban, laptopon, tableten, telefonon, hogy minden klappol-e. Mutassuk meg a legközelebbi ismerősöknek, hátha találnak benne hibát. Aztán jöhet a következő lépés.

A hatodik tipp: ütős bejegyzések

Nyitó bejegyzéssel is próbáljunk meg egy frappánsabb szöveggel érkezni. Emellett bemutatni röviden az oldalunkat és írjunk magunkról pár sort. A bemutatkozó aloldal szerintem nagyon fontos egy blog életében, foglalkozzon az bármivel. Az emberek szeretik az olvasott anyagot kötni egy személyhez (én például a design után az első bejegyzést és a “rólam” menüpontot szoktam megnézni először). Sokkal jobb az, hogy ha úgy olvasunk egy posztot, hogy egy archoz is tudjuk azt kötni és ezáltal úgy tűnhet az egész, mintha egy beszélgetés, egy mesélés történne a szemünk előtt vagy mondhatjuk úgy is, hogy a fejünkben.

Ti mit néztek meg legelőször egy oldalon?

Az utolsó blogtipp: látogatók szerzése

Az utolsó és egyben nagyon fontos lépés, amiről már fentebb is írtam röviden: hogy látogatókat szerezzünk. Ehhez hirdetnünk, kommentelnünk és támogatnunk kell egymást. Erre facebook-on rengeteg csoport létezik (például ott a miénk is: Támogasd a Bloggert!). Instagramon keresztül is szerezhetünk néhány friss és ropogós követőt, főleg, ha jól tudunk bánni a platformmal és a fényképezőgéppel. Na meg persze ezek szerkesztésével. Továbbá létezik még a twitter, ahol szintén el lehet csípni pár látogatót, ott is vannak csoportok. Ha jártas vagy az angolban és esetleg angolul is vezeted a blogod, érdemes ezen a közösségi médián is helyt állni. A kapcsolatteremtés egyik legfontosabb része, hogy a követőiddel, látogatóiddal interakcióba lépj. Mindig válaszolj a kommentekre, próbálj másokhoz is többször írni, meglátogatni a blogját, az oldalait és így nem maradhat el a viszontlátogatás sem.

+1 KITARTÁS!

Nincs siker, kitartás nélkül. Türelmesnek kell lennünk és kitartónak, aztán érkezni fognak a látogatók és remélhetőleg a kommentek.

Sok sikert minden bloggernek!

Ti hogyan indítottátok el a blogotokat? Meséljetek a kezdetekről.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

9 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jakó Judit

Hasznos tippek. Remekül összefoglaltad a folyamatot.

Eszter

Nagyon jó poszt lett 🙂 Hasznos lehet sokaknak 🙂

Amy

Veteránként én is hasonlóképpen tudnám útjára indítani azokat, akik mégis szeretnének ebben a világban érvényesülni, de nagyon jó bejegyzés lett.

Kitti

Sokaknak hasznos lehet és nagyon jó poszt lett 🙂

Vivi

Nagyon jó ez a téma! Szuper tippeket írtál! 🤗 Bizony sok türelem és kitartás kell a blogíráshoz! 🤗

Virgínia Virág

Ez nagyon hasznos bejegyzés lett 😊

[…] már írtam nektek arról, hogy milyen szempontok szerint érdemes weboldalt, blogot létrehozni. Abban meséltem nektek arról, hogy az első és legfontosabb a cím kiválasztása a saját […]