Főoldal Interjú Rólam Kapcsolat
2022. 02. 13.     Ninaa    Egyéb kategória     2 komment

Szerettem volna jönni egy Valentin napi poszttal, amiben erről az egész őrületről mesélek egy kicsit, valamint azt is elárulom, hogy mi hogyan töltjük ezt a napot.

Valentin-nap storytime

Minden év február 14-én, az Egyesült Államokban és a világ más részein, édességet, virágokat és ajándékokat cserélünk szeretteink között, mindnyájan Szent Valentin nevében. De ki ez a titokzatos szent, és honnan származnak ezek a hagyományok? Ismerjétek meg az évszázados ünnepek történetét, az ókori római rituáléktól a viktoriánus Anglia szokásáig.

Szent Valentin legendája

A Valentin-nap története – és a védőszentjének története – rejtélyes. Tudjuk, hogy februárban már régóta ünneplik a romantika hónapját és a Szent Valentin-nap, amint ezt ma is ismerjük, mind keresztény, mind az ókori római hagyományokat tartalmazza. De ki volt Szent Valentin, és hogyan kapcsolódik hozzá az ősi rítus?

A katolikus egyház legalább három különböző szent nevét ismeri el, Valentine vagy Valentinus, akik mindannyian mártírok voltak. Az egyik legenda szerint Valentine egy pap volt, aki Rómában a harmadik században szolgált. Amikor II. Császár úgy döntött, hogy az egyedülálló férfiak jobb katonák voltak, mint azok, akiknek felesége és családja volt, ezért a fiatal férfiak házasságát tiltotta. Valentine, a rendelet igazságtalanságának felismerése után titokban is folytatta a fiatal szerelmeseinek házasságkötését. Amikor az akcióit felfedezték, Claudius elrendelte a halálát.

Más történetek azt sugallják, hogy Valentinet megölték azért, mert megpróbált segíteni a keresztényeknek megszökni a román börtönökből, ahol gyakran megverték és megkínozták őket. Van még egy harmadik legenda is, miszerint Valentine börtönben volt és ott beleszeretett egy fiatal lányba (egy börtönőr lányába) és a leveleiben úgy köszönt el tőle, hogy “a te Valentinod”.

Bár a valentin napi legendák elég homályosak, a történetek mindenkinek szimpatikusak, hősiesek vagy legalább is romantikusak. A középkorban, talán ennek a hírnévnek köszönhetően, Valentine Angliában és Franciaországban az egyik legnépszerűbb szent. 

Érdekes ez a történet nem? Most pedig jöjjön egy kis személyes rész is ehhez a naphoz.

Mi hogyan ünnepeljük a Valentin-napot?

Már ha ünnepeljük. A hagyományunk az valami szíves étel (legyen az süti, torta, pizza vagy bármi), emellett szeretünk a fürdőszobába beköltözni és ott áztatni magunkat. Fürdősóval/fürdőbombával megfűszerezzük a vizet és egy üveg bor vagy pezsgő társaságában ellazulunk. Utána jöhet egy kis közös arcpakolás (vagy arcmaszk). Végül a napot összebújva, egy romantikus vagy épp hátborzongató, esetleg sci-fi, de lehet, hogy mese vagy vígjáték kategóriájú filmmel zárjuk.

Ha pedig érdekel bővebben, akkor a tavalyi Valentin-napi taget ajánlom elovlasásra.

Nektek, hogy szokott telni a Valentin-nap? Meséljetek nekem róla.

Puszi,
Ninaa
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudi

Bár nekem sok érdekességet nem hozott a Valentin napról írt rövid storyk, mert sajnos ezeket ismerem és a szakmám miatt tanultuk is nem is egyszer, szóval :’D Újdonság sajnos nem volt és nem hozott a számomra. Na meg, ugye ha az embert érdekli, úgyis utána néz a dolgoknak, ha érdekli egyáltalán a szitu. 😀 Ilyenkor talán kicsit a Bálintokat tudom sajnálni és azokat is akik pont ekkor születtek, mert azért szerintem elég pocsékul jön ki nekik ez a nap, legalábbis szerintem. 😀 Bár, a szülinaposok talán előnybe vannak, hogy ha van párjuk akkor duplán kapnak ajándékot a párjuktól-már akik tartják a Valentin természetesen-. A Névnap meg ugye max felköszöntik aztán jólvan, ha mázlija van akkor kap valami apróságot, de ennyi.

Nagyon aranyos a személyes kislovestorytok így valentin nap alkalmából, hogy ezt nektek hagyományává vált. ^-^ De szerintem nem csak ezekre a napokra kellene ilyesmire figyelnetek, hanem a nap minden napján-persze tudom hogy szoktatok xd- csak szív alakú dolgokat bármikor tudnátok pl csinálni, csak fel kell ahhoz már találni magunkat. 😀 🙂

Ettől függetlenül nagyon jó bejegyzés lett. ^^