Főoldal Interjú Rólam Kapcsolat
2023. 08. 01.     Ninaa    ajánló, film     17 komment

Biztos nagyon fura lehet a blogon, ami tele van horrorfilm ajánlókkal egy Barbie film véleményt olvasni. Viszont megnéztük a kollégáimmal, ráadásul az én ötletem volt. Lehet nevetni. :3

Nagyon szeretem egyébként az Aqua számát, a Barbie Girlt és amikor kijött a Barbie film előzetese, akkor folyton ezt énekeltem és a “Hi Barbie, Hi Ken” köszönést használtam. Lehet ismét nevetni. :’D

Spoilert tartalmazhat

Először is el szeretném mondani, hogy ez a film nem gyerekeknek szól. Egyáltalán nem fogja élvezni és érteni a 12 éven aluli gyerkőc, mert olyan utalásokat is tartalmaz, ami nem annak a korosztálynak való.

Példának ezt az idézetet mutatnám meg mindenkinek:

Barbie: Én nem rendelkezem vaginával. Neki pedig nincs pénisze. Nincsenek nemiszerveink.
Ken: Nekem van minden szervem.

Persze azt is írhatnám, amikor Ken bebolondul és folyton azokkal a szavakkal dobálózik, hogy “megkennélek, kikennélek stb.”.

Na de térjünk a lényegre. Egy csodás szerdai napon elindultunk a moziba, hogy ezt a kritikusok szerint mindent is felülmúló alkotást megnézzük. El kell árulnom, hogy rohadtul nem hittem abban, hogy ennyire jó lenne ez az egész.

A Barbie film története

Alapvetően a film Barbie-ról szól, aki kezdi érezni az érzelmeket, és nem minden tökéletes BarbieLand-ben. Narancsbőrös lesz, halálra gondol, ez BarbieLand-ben nem normális. “Furcsa Barbie” tanácsára elmerészkedik a való világba, hogy kiderítse mi történt és megoldja a problémát. Barbie-hoz természetesen csatlakozik az egyetlen és utánozhatatlan Ken baba, aki megszállottja Barbie-nak. Azonban amint a való világba érnek, minden a feje tetejére áll.

A karakterek és a helyszínek

Ryan Gosling egy király színész, de mint Ken… hát hányingerem lett tőle. Vagyis nagyon jól alakította a szerepét, nagyon sokat nevettem a jelenetein, de valamiért még sem győzött meg. Margot Robbie viszont egy istennő és Barbie szerepére egyszerűen tökéletes volt. America Ferrera és Ariana Greenblatt alakította még a főbb karaktereket, mint Gloria és Sasha. Sasha a fiatal kislány, aki utálja Barbiet és fasisztának tartja, Gloria pedig az anyukája, aki mindig is imádta a szőke szépséget, mert kiskorában sok mindentől megmentette.

A mellékszereplők, azaz a többi Barbie is jó ötlet volt, hisz mindenféle van már ezekből a babákból és persze mindenkit bele akartak gyömöszölni ebbe a filmbe. Volt fekete, szőke, vörös, ápolónő, főnök, bankár, barnabőrű, ázsiai és még megannyi Barbie, valamint a Ken-ek is be lettek mutatva, mint azok, akiket jól le kell sz*rni.

Erről is eszembe jutott egy idézet:

Sasha : Vannak Kenek is?
Barbie: Sok Ken van.
Sasha: És ők hol laknak?
Barbie : Nem tudom.

Volt pár vicces szöveg a filmben.

Végül még meg kell említeni, mint szereplőt: Will Farell színészt, aki a Mattel fejesét alakította és hozta a bolondos formát, amit már megszokhattunk tőle.

Haladjunk tovább, a BarbieLand kialakítása szuper ötlet volt, ahogy az is, ahogyan elkülönítették a való világtól. A BarbieLand egy eredendően vidám alternatív valóság, amely annak az álomnak a mintájára épül, amelyet a Mattel az 1959-es Barbie baba bemutatása óta az amerikai lányok elé vetít. A Való Világ pedig mindennek az ellenkezője, kicsit talán még túloz is.

Hogy miért éri meg megnézni a Barbie filmet?

Először is azért, mert voltak nagyon jó pillanatai és monológjai. Például, amikor Gloria felszólal, hogy nőnek lenni lehetetlen feladat és lenyom egy elég hosszú szöveget az elvárásokról. Szerintem ez a film LEGJOBB pillanata. Ha megnézitek a Barbiet, ezt biztosan megkönnyezitek majd és helyeselni fogtok minden egyes szavára. Persze sokan ellene vannak, hogy nem kellett volna ilyen szájbarágósan előadni, de nekem ez így, ebben a formában nagyon tetszett.

Szó volt még benne a patriarchátus és a matriarchátus szerepekről (férfiauralom és nőuralom). Egyik sem jó. Az egyenjogúságra kell törekedni, ami szerintem nem eléggé lett kihangsúlyozva a filmben. Persze azt erőltetik, hogy bárkiből bármi lehet és meg kell találnunk önmagunkat. Ez mind szép és jó, csak az egyenjogúság valahogy elveszett az éterben. Ennyivel le volt tudva:

Egyszer eljön az a nap, hogy a Keneknek is annyi hatalmuk és befolyásuk lesz BarbieLandben, mint a nőknek az igazi világban.

Na meg anyátok kicsi valagát.

Hogy mi volt még rossz?

Ami totál kiégette a retinámat és az összes agysejtem kinyírta az a sok sok éneklés és az olykor buta szövegeik. Ken, azaz Ryan Gosling énekelt a legtöbbet és fuhh, emiatt én nagyon ki voltam akadva. Nagyon utáltam. A film legrosszabb pillanatai voltak. Pedig Ryan, mint Ken egyébként tényleg király volt, nagyon jó poénokat kapott és jól is alakította a macsó, tudatlan férfit, aki végül nagyobb szerepre vágyik, nem csak egy strandfiú személyiségre. Viszont fuhh, akkor is utáltam az éneklős jeleneteit. Az sem tetszett, hogy a Ken-ek csak kiegészítőkként voltak bemutatva. Bár tudom, hogy a Barbie babák mellett amúgy os elenyészőek, de nagyon túlzásba vitték a ripacsságot a férfi karaktereknél és olyan volt, mintha csak tárgyként lennének kezelve. Csak voltak és kész.

Azt hiszem ezek voltak a legnagyobb mehh-k. Amik lehet, hogy inkább személyes problémák, mert másoknak a musical rész bejöhet. Na nembaj, emiatt nekem sokat elvett a filmből.

Érdekességek:

  • Margot Robbie 18 parókát viselt a film alatt.
  • Amikor Barbie és Ken elsőként ülnek be az autóba, és indulnak el a való világba, a műszerfalon lévő kilométer-számláló 031959-et mutat, ami az 1959 márciusában piacra dobott első Barbie babára utal.
  • Dua Lipa egy sellő Barbie-t alakít a filmben. (Én észre se vettem)
  • Az első előzetes és a film nyitójelenete Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia (1968) című sci-fije előtt tiszteleg.
  • Barbie teljes neve Barbara Millicent Roberts. A filmben Barbie vezetéknevét Handlerre változtatták, Ruth Handler, a Barbie alkotója után.
  • Kate McKinnon Barbie-ja a filmben egy vicces bemutatása annak a fajta durva játéknak, aminek egy gyerek alávetheti Barbie babáját. Például egyesek levágják a barbie babájuk haját, vagy összekoszolják stb., folyton spárgáznak vele.
  • OMG.. még a google is rózsaszínre vált, ha beírjuk a Barbie szót.

További érdekességekkel pedig az imdb oldalon találkozhattok.

Még valami..

A tracklist. Amilyen zenéket készítettek a sztárok ehhez a filmhez, a legtöbb a lejátszási listámban landolt. Nicki Minaj, Ava Max és Dua Lipa is. Nagyon imádom szinte mindet. Nem lett nagyon nyálas, meg pop, hanem inkább ilyen fülbemászóan bulis. Ez nagyon tetszik, na meg az is, hogy egy kpop csapat is helyt kapott ezen a kis albumon, mégpedig a FIFTY FIFTY csajok. Gratulálok, szerintem ez nagy lépés a számukra.

Végezetül…

Szóval.. így leírva a véleményem, rá kell jöjjek, hogy basszus… a Barbie film valóban egy jól összerakott alkotás lett. DE! Kösse fel a gatyáját, aki szintén nincs oda az éneklős világért. Na meg persze azért is, mert olykor gyermeteg és túlzó volt, de mégis érdekes szemszögből közelítette meg ezt az egész BarbieLand-et.

Tehát nekem tetszett is meg nem is. Ezért sem tudok választ adni az áldás-átok kérdésemre. Nagyon szuper mondanivalóval rendelkezik, de mégis felszínesnek gondolom és taszítónak egy-egy pillanatát. Viszont megnevettetett és élveztem is. Szóval vegyes. Lehetetlen eldönteni mennyire volt jó, így csak azt tudom mondani, hogyha az előzetes alapján érdekesnek találjátok, nézzétek meg.

Amit még egyszer így a végére kiemelnék: gyerekkel ne, mert nem nekik való.

Neked, hogy tetszett a Barbie film? Mond el a véleményed és azt is, hogy átoknak vagy áldásnak tartod ezt az alkotást?! Ha pedig szeretnél még több filmajánlót olvasni tőlem, akkor kattints a linkre.

Puszi,
Ninaa

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

17 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wikka

Ida irhatnád egyébként hogy spoillert tartalmaz, mert szerintem sokan nem.lattak meg 🙂 viszont én is megszeretném nezni, ahogyan elérhető lesz ncorron jó minőségben. Vavy ki tudja ha haza megyunk nehany naora lehet elnezunk moziba. Bar szerjntem.inkabb nem mert most anyagilag nem allunk ugy 😀 egyébként en is fojton spargaztattam levagtam a hajat es osszefirkaltam az arcat :/

Klaudi

(5x olvastam el 😂)
Szóvaaaaal…
Kicsit furcsa e fajta bejegyzést tőled, mert sokkal jobban megszoktam az eddigieket amelyeket szoktál hozni.

Bár lehet én vagyok a “nem jön át” a dolog, de eléggé felváltva jöttek át nekem a Barbieről a véleményed. Kicsit érződik is, hogy te sem tudod igazán hova tenni ezt a Barbie dolgot. 😃

Áldásnak gondolnám azt, hogy igyekeztek egyenjogúságot kiemelni, közben meg átok is lett teljesen a háttérbe szorult az egész, tehát megy a levesbe az egész story. Viszont, amelyeket írtál, szerintem több az Átok, mint az áldás, de persze erről akkor fogok jobban tudni nyilatkoznk, ha már megnéztem. 😅 Ami biztos, hogy nem mozi lesz😂😂😂

A leírtak alapján én úgy vélem, hogy inkább fordul negatívban a dolog, főleg ahogyan átjött a üzenet, hogy a férfiak akarnak sokkal több előnybe részesülni, mint az egyenjogúságra hajazna a dolog, de mivel ez inkább ment e levesbe, így no comment…

A másik dolog az a musical. Én őszintén szólva sokszor nem tudom hova rakni az ilyen filmeket vagy a sorozatokat. Oké a HSM is ilyen volt, szerettem bevallom. De annak legalább voltak alapjai és össze lehetett kapcsolni szerintem, hogy miért pont azt énekli. Ám, mostanában egyre több olyan film jön ki, amelyben egyre több a zene…. Ennyire unatkoznának a készítők és ennyire nem tudnak kitalálni valami újat, hanem hozzá nyúlnak valamihez, amihez mondjuk nem kéne? 😣

Nem gyerekeknek való kategória meg szerintem a szülők hülyék, hiszen sejthették hogy nem egy átlagos Barbie mesét kapunk, hanem egy full felnőtt változatot. Az eddigiek alapján, amelyeket leírtál, simán kaphatna egy erős 16 karikát :/

Összeségében nagyon jó bejegyzést lett, picit összekutyulva lett a dolog, mert hol pozitív-hol negatív így nem teljesen tudtam kiigazodni hogy most akkor áldás vagy átok 😂😂😂 Én olyan címet adtam volna, hogy Barbie Hype vagy Barbie Láz a mozifilm 😃

A filmet nem láttam, de tervezem megnézzi, hacsak addigra nem kapok rózsaszín agybajt 😂

Húh… Bejegyzés is írhattam volna… Na mindegy xD

Vivi

Még nem láttam ezt a filmet, de amióta megtudtam, hogy lesz, azóta tudom, hogy szeretném megnézni. 😁 Remélem, hogy most már mielőbb összejön. 😊 Nagyon kíváncsi vagyok rá. 😁😊

Manó

Én még gondolkozom, hogy megnézzem-e vagy sem. Pláne, hogy egyik munkatársam annyira csak erről beszél (meg koktélokat is kitalált hozzá), hogy már elegem van belőle – a munkatársról meg ne is beszéljünk, mindenkit kiidegel. 😀 De majd ha lecseng ez a nagy hype, akkor lehet adok neki egy esélyt. 🙂

Kitti

Már nagyon várom, hogy megnézem 😁 Annyira jó lett az ajanlód 😉 Sokat olvastam már róla milyen lett a film, de a tiéd a legjobb 😊

Jakó Judit

Én is kíváncsi vagyok rá majd biztosan megnézem. Szerintem ez a film nagyon megosztó vélemények tekintetében.Az éneklős részektől néha kivagyok, néha nem. A történet, a szereplők döntik el nálam. Biztosan adok neki egy esélyt aztán meglátjuk mi lesz. SZuper, hogy leírtad a saját álláspontodat.

Eszter

Huhh. Unokatesóm beszámolt a feminista dolgokról, BarbieLandről, meg erről a vaginás jelenetről is. Nagyon nem látom magam a moziban. Alapjáraton szeretem a Barbie-t de az, hogy filmet készítettek róla, azt valahogy a beharangzónál se bírtam felfogni. Jó volt olvasni a gondolataidat, nekem is valószínű ez lenne. Végül merész voltál, hogy beültél. ☺️ köszii a posztot❤️

Fekete-Virág V

Én még nem láttam, de annyira nagy a füstje most, hogy lehet megnézem ☺️

eliffelixir

Szia Nina! :3

Mi is eljutottunk oda párommal, hogy megnézzük a Barbie-t. Kicsit meglepett, hogy neked Ken nem jött be – szerintem azt a karaktert hozta, akit kellett ebben a helyzetben.
Barbie meg, mint Margot Robbie – nekem először ez volt rohadt furcsa. Valahogy nehéz volt elképzelnem Margot-ot Barbie szerepben, de végül engem is meggyőzött, hogy jó választás volt. :3
Az a monológ pedig a nőkről… ahogy írod, nekem is könnyeket csalt a szemembe. Szerintem mindenkinek. És pont így kellett végigmondani, ennyire szájbarágósan – Barbiék számára főleg. Elvégre nekik “új” volt az egész.
Szóval összességében nekem tetszett, nagyon is. :3

Köszönöm, hogy megírtad ezt a posztot, élmény volt végigolvasni! :3